On the road way to truffle farming

For more than 500 years, people have been trying to cultivate truffles, to domesticate them. Nobody yet knows exactly how the fruiting bodies arise from the "mycorrhiza", the symbiosis of the fungal network in the soil with the roots of oaks and other tree species. People tried the direct culture method and buried pieces of truffles with the fungal spores they contained in the soil. Then followed the indirect method by sowing acorns collected under truffle trees.
Since the 1970s, hundreds of thousands of tree seedlings have been grown every year, whose roots have been "infected" with truffle spores, so that the symbiosis of fungus and tree begins, the so-called mycorriza. The trees planted, however, produced only moderate yields and sometimes none at all.
Now, since the 2000s, the method has been supplemented by so-called truffle traps or truffle nests: holes about 40 cm deep which are dug in the root zone of the planted trees, which are filled with limed compost mixed with a few grams of truffle pieces. The indirect and direct methods are combined. The truffles grow better and faster in the truffle nests than in the surrounding soil. In addition, more and more truffle cultures are irrigated to compensate for the consequences of climate change.
Was Praktiker erfanden, hat danach auch die Wissenschaft erklären können. Auch Trüffeln sind zweigeschlechtlich. Das Trüffelgeflecht im Boden, das Myzel, ist meist nur ein „Vater“- oder ein „Muttermyzel“. Die in den Trüffelstückchen enthaltenen Sporen von verschiedenen Standorten helfen bei der Befruchtung.
Heute werden bereits Spezialbagger benutzt, um die Trüffelnester zu graben und mit der Komposterde und noch etwas Wasser mit Trüffelsporen zu füllen. Besonders in Spanien führt diese Methode auf großen Trüffelplantagen zu stark wachsenden Erträgen.
Fazit der Wissenschaft: Trüffeln sind auf dem Weg zur Domestifizierung, sie werden zum Zuchtpilz.


450 years ago, someone already knew ...
Ein ganz ähnliches Verfahren hat der Italiener Alphonso Ceccarelli schon vor mehr als 450 Jahren vorgeschlagen, im ersten Trüffelbuch der Geschichte von 1564. Er berief sich auf eine Anleitung eines angeblichen arabischen Philosophen mit Namen Almadel und schrieb:

Quellen: Dupont. J. et al (2016): Fungi as a Source of Food. Microbiol Spectrum 5 (2). 12-22; Volbracht C. (2020): Die Trüffel. Fake & Facts; Ceccarelli, A. (1564): Opusculum de tuberibus. Trüffel-Bagger: https://www.youtube.com/watch?v=dZ-qgUXxTBk.